windmolen windurbine

Sinds mensenheugenis gebruiken mensen wind als energiebron, onder meer met windmolens. Eerst drijven windmolens molenstenen aan waar graan mee gemaald wordt of zagen die bomen tot timmerhout. Nu worden windmolens meestal gebruikt om stroom op te wekken.

Windenergie is schone en eindeloze energie. Het waait altijd wel, maar niet overal waait het altijd even hard. In sommige gebieden waait het gemiddeld harder dan in andere. Boven zee en aan de kust bijvoorbeeld waait het gemiddeld harder dan boven het vasteland. Dat komt omdat wind boven zee zelden tegen obstakels aanbotst en wordt afgeremd en boven het vasteland juist erg vaak. Obstakels op het vasteland zijn vooral bossen, gebouwen, heuvels en bergen.

Hoe belangrijk windenergie is, toont onderstaand filmpje:Als je in de Grote Bosatlas kijkt zie je van de totale productie van duurzame energie (zie GB55, kaart 63L) 52% van de energiebronnen wordt opgewekt door de wind. Van deze 52% wordt 44% op land opgewekt en 8% op zee. 

Windenergie is de grootste en belangrijkste duurzame energiebron en dat percentage zal alleen maar gaan toenemen, want er zitten de komende jaren grote windparken op de Noordzee in de pijplijn die miljoenen huishoudens van groene stroom gaan voorzien. In 2017 is het Gemini-windpark in gebruik genomen met 150 windturbines, zo'n 55 kilometer voor de kusten van Ameland en Schiermonnikoog.

geminipark

Vraag
1) Noem twee voordelen van windparken op zee en noem ook twee nadelen.
vorigestapvolgendestap