toeristenToch is het niet alles goud wat er blinkt als het over toerisme gaat. Venetië, bekend van kanalen en gondels, trekt elk jaar miljoenen toeristen, maar de stad zelf ontvolkt. Voor het ontstaan van het massatoerisme telde Venetië 175.000 inwoners. Nu zijn het er minder dan 60.000. De huizen zijn te duur geworden voor de gewone Venetianen en in de winkels zijn alleen nog maar producten voor toeristen te koop. Velen ontvluchten de stad en verhuizen naar plekken waar het minder druk is, waar je nog je dagelijkse boodschappen kunt doen en waar de huizen betaalbaar zijn.

huladanseressenEen andere keerzijde van toerisme is het ontstaan van een namaakcultuur voor toeristen. Authentieke nederzettingen zijn soms niet meer dan fopdorpen voor toeristen. Zij denken bijvoorbeeld dat voor hen een traditionele dans wordt opgevoerd, maar die heeft nog maar weinig met de oorspronkelijke cultuur te maken. Zo is de Hula een traditionele Polynesische dans. In vroeger tijden waren het de missionarissen die de danseressen veel te bloot vonden en hun dansen veel te erotisch. Inmiddels is de dans aangepast met zang en kostuums. De Hula is steeds meer een showbizzitem, heel geschikt voor de toeristen.

Massatoerisme heeft schadelijke effecten voor natuur en het leefklimaat. Dat begint al bij het inchecken voor een vliegvakantie. Een retourvlucht van Amsterdam naar New York levert een CO2-uitstoot op van meer dan 1000 kg per passagier. Elke vlucht draagt zo door de uitstoot van broeikasgassen bij aan de opwarming van de aarde.
De wens om met z’n allen in de winter op een skivakantie te gaan, draagt bij aan de kap van flinke bosgebieden. Zo zijn in de Alpen vele hectares bos verdwenen voor het aanleggen van mooie skipisten.

Het massatoerisme kan ook zorgen voor tekorten aan drinkwater. Toeristen mag het uiteraard aan niets ontbreken, ook niet aan water in de hotels. Het Marokkaanse ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft berekend dat een toerist wel 200 liter water per dag gebruikt. Het gemiddelde in Marokko is 100 liter water per dag en op het platteland maar 30 liter. Om meer toeristen naar Marokko te lokken, heeft het land ook diverse golfterreinen aangelegd. Om die te onderhouden is nog veel meer water nodig, vaak ten koste van de beschikbare hoeveelheid water voor de lokale bevolking…

Vragen

7) De combinatie van armoede onder de lokale bevolking en de komst van rijke toeristen kan nog een zeer ongewenste gedrag van die toeristen tot gevolg hebben. Over welke soort toerisme hebben we het hierbij?
8) Met name in de VS en Europa zijn er toeristen die zich willen onderscheiden van de massa en de bestemmingen in het massatoerisme. Ze hebben de financiële mogelijkheid om op zoek te gaan naar alternatieve vormen van toerisme, waaronder het ecotoerisme. Dat is toerisme zonder schade toe te brengen aan de natuur of de mensen op de plaats van bestemming. Wat denk je, is ecotoerisme een goede ontwikkeling of niet?
vorigestapvolgendestap