Zoals je hebt gezien worden artikelen in stappen gemaakt. Je hebt er in ‘Stap 1: Sommige artikelen zijn wereldreizigers’ een voorbeeld van gezien. Hier volgt nog een voorbeeld.
wereldreisspijkerbroek

Wereldreis van een spijkerbroek

  1. De ontwerpers van Strauss en Co., een bedrijf dat spijkerbroeken maakt, bedenken een nieuw model, bestemd voor de Europese markt. Ze sturen het ontwerp en werktekening naar de Filippijnen.
  2. In Kazachstan, India of Peru wordt katoen geoogst. Die wordt naar China vervoerd. Daar wordt de ruwe katoen tot katoengaren gesponnen. Dat garen gaat naar de Filippijnen. Daar wordt de katoen geverfd in indigokleuren met een kleurstof die gewonnen wordt uit een plant die oorspronkelijk uit India komt of met een chemische kleurstof.
  3. Dan gaat het garen naar Polen waar er rollen stof van worden geweven.
  4. De rollen stof gaan naar de Filippijnen. Ook gaan er binnenvoeringen, labels, knopen, ritsen en wat verder in kleding verwerkt wordt vanuit Frankrijk naar de Filippijnen. Daar worden de spijkerbroeken in elkaar genaaid.
  5. De broeken worden naar Griekenland verscheept en daar gebleekt met puimsteen.
  6. Ten slotte komen de spijkerbroeken in Nederland aan, klaar voor de verkoop.

    Deze opeenvolgende stadia van productie en de bijbehorende bedrijven, van grondstoffenproducent tot en met de detailhandel, heet een bedrijfskolom.


Vraag
7) Welk deel van de wereldreis van de spijkerbroek is geen onderdeel van een bedrijfskolom?
vorigestapvolgendestap