shiftreclame

Bedenk een actie om de ongunstige gevolgen van global shift te beteugelen en schrijf er een artikel over voor de schoolkrant (van maximaal een half A4-tje). Vermeld in het artikel welke misstand, die door global shift wordt veroorzaakt, jullie willen bestrijden. Roep andere leerlingen en de leerkrachten van je school op om zich bij die actie aan te sluiten.

Hieronder volgen enkele suggesties voor mogelijke acties, maar een eigen idee is altijd beter: 

  • Zoek bedrijven of organisaties die de verkoop van lokale producten en/of seizoensproducten promoten en leg uit waarom je dat een goed initiatief vindt;
  • Beschrijf enkele keurmerken van “eerlijke” producten en leg uit waarom het goed is om op dergelijke keurmerken te letten bij de aankoop van artikelen. (Tip: zoek deze keurmerken met Google afbeeldingen en de zoektermen “keurmerken” en “eerlijke handel”.)
  • Beschrijf winkels die “eerlijke” producten te koop aanbieden en leg uit waarom het goed is om voortaan juist in die winkels spullen te kopen.
  • Leg uit waarom je beter boontjes uit Nederland kunt eten dan boontjes uit bijvoorbeeld Egypte of een ander ver land.
  • Zoek naar een Nederlands bedrijf dat nu de productie laat doen in een lagelonenland. Leg uit waarom en voor wie het beter is dat het bedrijf dit werk voortaan in Nederland laat doen. Roep leerlingen en leerkrachten op om brieven te schrijven naar dat bedrijf met het dringende verzoek om de productie terug te halen.


Klaar?

Laat je artikel beoordelen door jullie docent.
vorigestap