Bedrijven hebben geld nodig om te kunnen blijven draaien. Dat geld komt vaak van beleggers die hun geld in aandelen stoppen of de bedrijven compleet opkopen. Dat loopt voor de bedrijven niet altijd goed af. Twee voorbeelden:

heinzWerknemers van Heinz speelbal van twee multimiljardairs

Heinz is bekend van de tomatenketchup. Het heeft vestigingen in diverse landen. De leiding van het bedrijf is van plan een vestiging in Turnhout (België) te sluiten. Daardoor komen 200 mensen in Turnhout op straat te staan.

Het begon toen Heinz in februari 2013 voor 23 miljard dollar werd gekocht door twee investeringsmaatschappijen, Berkshire Hathaway (dat geleid wordt door de multimiljardair Warren Buffett) en 3G Capital (met multimiljardair Jorge Paulo Lemann als baas). Om die 23 miljard dollar te kunnen betalen hebben deze maatschappijen veel geld geleend. Dat geld moeten ze snel terugbetalen. Ze willen dat bekostigen door Heinz meer winst te laten maken.

En om dat te bereiken krijgt de leiding van Heinz de opdracht om fors te bezuinigen op de kosten: minder vestigingen en minder personeel. Daarom moest ook de Heinz-vestiging in Turnhout dicht. Het personeel dat mocht blijven kreeg te maken met bezuinigingen. Zo moesten de kleine koelkasten om eten en drinken in te bewaren, verdwijnen. Ze gebruiken immers stroom. Kantoormedewerkers kregen, om de kosten te drukken, de opdracht voortaan niet meer dan 200 fotokopieën per maand te maken.

Naar een artikel in De Wereld Morgen, 28 februari 2014

 

Hoe Apax afscheid nam van PCM

pcmIn mei 2004 kocht investeringsmaatschappij Apax bijna de helft van de aandelen van PCM, een uitgeverij van boeken en dagbladen als De Volkskrant en Trouw. Door deze aankoop werd Apax de nieuwe baas van PCM. Op dat moment had de uitgeverij een eigen vermogen van 268 miljoen euro en een schuld van 177 miljoen. Toen de overige aandeelhouders in 2007 de aandelen van Apax terugkochten, was het eigen vermogen van PCM nog maar 56 miljoen euro en was de schuld fors opgelopen tot 367 miljoen. Apax had PCM in een paar jaar tijd behoorlijk leeg getrokken en liet het bedrijf in beroerde toestand achter.

Naar een artikel in NRC-Handelsblad van 28 maart 2007, aangevuld met de Wikipediapagina over de Persgroep Nederland.


Vragen
5) In het artikel uit De Wereld Morgen beweerden twee Belgische volksvertegenwoordigers dat de Heinz-vestiging in Turnhout open had kunnen blijven als was bezuinigd op de loonkosten in die vestiging. Wat vind je van deze uitspraak?
6) De econoom Van der Zwan noemde de manier waarop Apax uitgeverij PCM bestuurde “spelen met een onderneming.” Wat bedoelde hij daarmee?
vorigestapvolgendestap