De wereldwijde handel in culturele producten (film, televisie, radio, muziek, fotografie, kranten, tijdschriften, literatuur) is sinds 1980 verviervoudigd (tot 400 miljard dollar per jaar). Tachtig procent daarvan komt uit maar 13 verschillende landen en de nummer één, Amerika, steekt ver boven de rest uit. Het bekendst is misschien wel de film- en televisiesector.

Film, ‘de meest populaire kunstvorm ter wereld’, is zonder twijfel sterk beïnvloed door Hollywood. De meeste filmbezoekers in de geïndustrialiseerde landen kijken naar Amerikaanse films:

Land Amerikaanse films Films uit eigen land  Films uit andere landen
Verenigde Staten 94% 94%   6%
Duitsland 77% 16%   7%
Verenigd Koninkrijk 74% 5% 21%
Spanje 62% 18% 20%
Italië 60% 19% 21%
Frankrijk 47% 42% 11%

Van alle opbrengsten van geproduceerde films (in 2005 waren dat er 4600) vloeit ongeveer een derde naar de Verenigde Staten. Hollywood verdient het meest, al is het niet de grootste filmproducent ter wereld. Dat is de Indiase filmindustrie oftewel 'Bollywood' (een samentrekking van Bombay (Mumbai) en Hollywood). In 2005 maakte Amerika zo’n 700 films en India ruim 1000. De Amerikaanse films trekken zo’n 2,6 miljard bezoekers, de Indiase films trekken maar liefst 3,6 miljard bezoekers. 

bollywood
© Bollywood: The Greatest Love Story Ever Told (Offical press release)

Hollywood-films doen het vooral goed in de geïndustrialiseerde landen in het Westen. De Bollywood-films worden niet alleen in India massaal bekeken, maar ook in het Midden-Oosten, Centraal-Azië, Afrika en Latijns-Amerika.
Die verdeling geldt ook voor televisie. Het Westen kijkt veel naar Amerikaanse programma’s en programma’s van eigen bodem. Amerikaanse soaps als The Bold and the Beautiful en One Tree Hill en comedyseries als Desperate Housewives en Friends zijn of waren erg populair.

Maar de meest bekeken en de populairste soaps komen niet uit Amerika. Mexico, Colombia en Brazilië zijn dé producenten van de telenovela (Spaans en Portugees voor soapserie). Telenovela’s als ‘Yo soy Betty, la fea’ (Ik ben Betty, de lelijke) uit Colombia en ‘Avenida Brasil’ (Avenue Brazilië) uit Brazilië werden door honderden miljoenen kijkers bekeken in bijna alle landen van Latijns-Amerika, maar ook in Spanje, India, Indonesië, Polen, Bulgarije, Roemenië, Maleisië, Hongarije, Tsjechië, de Dominicaanse Republiek, Italië, Zwitserland, Japan, Turkije, de Filipijnen en China.

Vraag
4) Hollywood-films brengen het meeste geld in het laatje, maar Bollywood-films worden het meest bekeken. Welke conclusie kun je daar uit trekken?
vorigestapvolgendestap