We kopen allemaal wel eens iets in de winkel of op de markt. Groenten en fruit, kleren, frisdrank, speelgoed, een nieuwe fiets of het allernieuwste mobieltje. Meestal sta je niet stil waar al die spullen vandaan komen. Doe je dat wel, dat weet je dat veel spullen niet uit Nederland komen.

Ga maar eens naar een wekelijkse groente- en fruitmarkt. Je vindt daar bananen, sinaasappelen, kiwi’s, mango’s en meloenen. Deze exotische fruitsoorten worden niet in Nederland geteeld. Bananen komen onder meer uit Afrika of de Caraïben. Sinaasappelen komen vaak uit Spanje en Portugal. Kiwi’s komen meestal uit Nieuw-Zeeland. Mango’s komen misschien wel uit Israël en het Amerikaanse Florida. En meloenen komen onder meer uit Italië en Spanje.

Hetzelfde geldt voor kleding. Je spijkerbroek heeft een hele reis gemaakt voordat die in de winkel ligt: de katoen komt wellicht uit de Verenigde Staten. Van de ruwe katoen worden er garens gesponnen en die garens worden geverfd. Die garens gaan naar Brazilië en worden daar tot spijkerstof geweven. Van Brazilië gaat de spijkerstof naar Bangladesh, China of Lesotho. Daar worden de grote katoenen lappen in patronen geknipt en in elkaar genaaid tot broeken. Er komt een labeltje aan, de broeken worden ingepakt en in containers naar Nederland verscheept. Daar worden ze ingekocht door de groothandel en doorverkocht naar een jeansshop ergens in Nederland.

omafiets

Maar zelfs een typisch Nederlands product als de omafiets is maar voor 25% Nederlands. Deze fiets wordt gemaakt met Turks staal dat in Turkije gelast en geverfd wordt tot een frame. Het frame krijgt in Amsterdam wielen uit Duitsland, spaken uit Zwitserland, banden uit Indonesië, een zadel uit Italië, verlichting uit Taiwan en een bel uit Bulgarije. 75% van deze oer-Hollandse omafiets komt uit het buitenland!

Kortom, zonder wereldwijde handel zouden we veel niet kunnen kopen.

   

Vraag
1) Vind je het terecht dat we spreken van een ‘typisch Nederlands product’ als we kijken naar de omafiets? Geef een argument voor en een argument tegen.
vorigestapvolgendestap