Is speelgoed genderneutraal of spelen meisjes en jongens alleen met specifiek meisjes- en jongensspeelgoed? De reclamefolders hieronder lijken het antwoord te geven:

speelgoed
Reclame van de website https://www.girlslabel.com/meisjesspeelgoed/ en reclame van https://www.boyslabel.com/jongensspeelgoed/

"Meisjes kunnen uren tutten met poppen en make-up." "Jongens houden van snelheid, geweld en competitie." Twee teksten van de websites Girlslabel en Boyslabel. Voor deze speelgoedfabrikant is het hebben van genderspecifiek speelgoed iets vanzelfsprekend. Maar is dat wel zo vanzelfsprekend?

ReklamOmbudsman, de Zweedse organisatie die klachten over reclames bijhoudt, kreeg een klacht van een basisschool. Een klas die bezig was met een project over gender vond de catalogus van Top Toy discriminerend, omdat jonges alleen met actieve spelletjes werden geportretteerd, terwijl meisjes alleen in een passieve omgeving stonden. De jongens schoten in de reclamefolder met speelgoedgeweren, de meisjes waren aan het tutten met hun haar.

reclamefolderTop Toy veranderde na de kritiek haar beleid. In de folder staan jongens achter het strijkijzer, hanteren de stofzuiger en spelen met een haarföhn. De meisjes mikken met hun shotgun, spelen met auto's en bouwen legohuizen. Het winkelpersoneel wordt getraind om de klanten onbevooroordeeld te bedienen. 
"Als een meisje speelgoed zoekt, verwijs haar dan niet direct door naar de meisjeshoek, maar vraag eerst wat haar interessen zijn," aldus Anne Dorth Erstad Jørgsen van Top Toy.

Ook andere Zweedse speelgoedfabrikanten pasten hun reclamefolders aan met jongens die aan het koken waren en meisjes die met auto's aan het spelen waren.

De meningen van deskundigen hierover zijn verdeeld. Sommigen menen dat meisjes graag met typisch meisjesspeelgoed spelen en jongens het liefst spelen met typisch jongensspeelgoed. We spreken in dat geval over aangeboren gedrag.

Anderen menen dat ze met typisch meisjes- en jongensspeelgoed spelen, omdat de kinderen al heel jong leren wat wel en niet bij hen hoort. Op piepjonge leeftijd worden meisjes al als schattig gezien en jongens als stoer of ondeugend. En de kinderen leren al heel snel en feilloos met wel speelgoed wij ze graag zien spelen. Zij spreken over aangeleerd gedrag.

Veel vaders vinden het vervelend als hun zoon met een barbie of My Little Pony wil spelen. En een moeder werd boos op haar zoon Junior toen hij in de crèche naar het speelgoedkeukentje ging: "Oh nee, Junior, dat is voor meisjes." Tegen de crècheleidster zei ze verontschuldigend: "Ik kan hem niet uit het speelgoedkeukentje van z'n zus houden. Ik probeer hem te vertellen dat de keuken voor meisje is, maar hij luistert niet."

Vragen
2) Kijk nog eens naar de Zweedse reclamefolder. Wat valt -naast het feit dat je een jongen met een pop ziet spelen en een meisje met een groot waterpistool- je nog meer op aan deze folder?
3) Hoe kun je een theeservies voor de boze moeder toch acceptabel kunnen maken voor jongens? Wat zou daarvoor nodig zijn?
vorigestapvolgendestap