vrouwenhandel
Mensenhandel is mensensmokkel gericht op uitbuiting. Door de ongelijke positie door vrouwen en mannen in de meeste landen zijn vrouwen extra kwestbaar voor uitbuiting. Wij spreken dan van vrouwenhandel. Deze vrouwen komen vaak terecht in de seksindustrie.

Het verhaal van Sandra uit de Dominicaanse Republiek is een klassiek verhaal van hoe je als vrouw in de vrouwenhandel terecht kunt komen.

Sandra is 25 jaar en moeder van twee kleine kinderen. Haar huwelijk was op de klippen gelopen en ze kon financieel nauwelijks rondkomen. De werkloosheid op het eiland was groot en ze was blij dat ze een baan als masseuse kon vinden. Zij raakte in gesprek met een man, die getrouwd was met de beste vriendin van haar zus. Hij vertelde dat hij van plan was om een schoonheidscentrum in Nederland te openen en daar personeel voor zocht. Omdat ze ook geld nodig had voor een operatie van haar moeder, ging ze op zijn aanbod in. Haar kinderen liet ze achter bij haar moeder.

Eenmaal aangekomen in Nederland ging het heel anders dan haar beloofd was. Hij nam haar paspoort en reisdocumenten in en onder dwang van fysiek en psychisch geweld werd ze in de prostitutie tewerkgesteld. Hij dreigde haar kinderen te ontvoeren als ze niet zou meewerken. Ook nam hij naaktfoto´s van haar en dreigde die aan iedereen in de Dominicaanse Republiek te laten zien. 

Met hulp van een welwillende Spaanssprekende klant durft ze toch te ontsnappen ("Hij zag me altijd huilen achter het raam") en ze dook bij hem thuis onder. Samen stapten ze naar de politie. De vrouwenhandelaar stuurde enkele mannen naar de Domicaanse Republiek om haar kinderen te ontvoeren, maar een poging werd tenauwernood voorkomen. Daarop verspreidde hij het bericht dat ze uit de schoonheidssalon was weggelopen omdat ze meer kon verdienen in de prostitutie in Nederland. De handelaar werd opgepakt en na enkele maanden veroordeeld, maar terug naar de Dominicaanse Republiek durft ze niet meer. Ze weet dat iedereen haar altijd als prostituee zal blijven zien...

Sandra is niet het enige slachtoffer. De VN schatten dat tussen de 700.000 en 1,3 miljoen vrouwen gelokt worden met verhalen van een goedbetaalde baan. Bij de handelaars maken ze (kunstmatig torenhoge) schulden voor transport en papieren alsmede voor verblijfkosten, die ze moeten 'afbetalen' met werk in de prostitutie.

vrouweninbordeel

Vragen
5) Welke oorzaken voor vrouwenhandel kun je uit het verhaal van Sandra opmaken?
6) Waarom zou het voor slachtoffers als Sandra zo moeilijk zijn om aangifte te doen?
vorigestapvolgendestap