Vrouwenbesnijdenis is het zonder medische noodzaak gedeeltelijk of volledig wegsnijden van de kleine schaamlippen of clitoris. Vrouwenbesnijdenis komt in sommige Aziatische landen voor, maar vooral in Afrika. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er 130 miljoen vrouwen besneden. 

stopvrouwenbesnijdenisDe besnijdenis vindt soms steriel in in een ziekenhuis plaats, maar veel vaker tijdens een traditionele ceremonie zonder verdoving en is uiterst pijnlijk. We spreken van vrouwenbesnijdenis, maar eigenlijk zouden we over meisjesbesnijdenis moeten spreken. De meisjes worden meteen na hun geboorte of ergens tot aan de pubertijd (0-14 jaar) besneden, afhankelijk van de traditie waar ze toe behoren. 

Een besnijdenis kent vele risico's. De meisjes lijden vaak aan hevig bloedverlies, pijn en angst. Ook kan een meisje door het bloedverlies in een shock raken of zelfs overlijden. Vrouwenbesnijdenis is volgens veel verdragen (zoals het Vrouwenverdrag) en bij wet in de meeste landen verboden en wordt gezien als een verminking en een misdrijf. 

Eeuwenoude tradities houden vrouwenbenijdenis tot stand en zijn moeilijk te bestrijden. Zoals bijvoorbeeld bij de Masai (ook wel Maasai) in Oost-Afrika. Een besnijdenis wordt bij de Masai gezien als de overgang van een meisje naar een vrouw. Een vrouw die niet besneden is, kan ook niet gaan trouwen.

Bij de achtjarige Nice Leng'ete ging het anders dan bij de meisjes in haar dorp. Ze weigerde mee te doen aan de besnijdenisceremonie. Ze kreeg harde klappen van haar ooms (haar vader leefde niet meer) omdat haar weigering het dorp tot een schande maakte. Maar ze hield vol, gesteund door haar opa. Met zijn hulp kon ze ook haar school afmaken en zelfs gaan studeren. Ze werkt tegenwoordig voor de gezondheidsorganisatie Amref Flying Doctors en ze probeert haar stam ervan te overtuigen dat vrouwenbensijdenissen niet nodig zijn. 

"Om in zo'n gemeenschap iets te veranderen, moet je geduld hebben", zegt ze. Bij de Masai hebben de mannen het voor het zeggen. Ze praat met de jonge mannelijke krijgers die uiteindelijk met de meisjes moeten trouwen en met de stamoudsten. Het lukte haar om steeds meer stammen te overtuigen om te stoppen met besnijdenissen omdat het noodzakelijk is voor de gezondheid van vrouwen. Het Amerikaanse Time Magazine zette Nice daarom in 2018 op de lijst met 100 meest invloedrijke mensen ter wereld.

Kijk naar het filmpje van Nieuwsuur, getiteld 'Het einde van vrouwenbesnijdenis.'
eindevrouwenbesnijdenis

Vraag
4) Nice Leng'ete zorgt ervoor dat bij de Masai-stammen vrouwenbenijdenis stopt. Daarmee zorgt ze voor nog twee thema's waar de Masai-meisjes ook van profiteren. Welke zijn dat?
vorigestapvolgendestap