Voor verschillende vrouwenactivisten is 25 november een gedenkwaardige dag. Op die dag staan ze wereldwijd stil bij de Internationale Dag voor Eliminatie van Geweld tegen Vrouwen die door de Verenigde Naties in het leven is geroepen. Tal van organisaties roepen op niet één dag, maar de 16 dagen tussen 25 november en 10 december (Dag van de Rechten van de Mensen) de 16 Days of Activism Against Gender-Based  Violence (16 Dagen van Activisme tegen Gendergerelateerd Geweld) in actie te komen.

Voor Femen gaat de strijd voor gelijke rechten en het verzet tegen gendergerelateerd geweld het hele jaar door.  De ophefmakende feministische groepering Femen is vooral bekend van haar bloteborstenacties. Femen is ontstaan in Oekraïne, maar heeft overal in de wereld eigen afdelingen, ook in Nederland (https://www.facebook.com/FEMENnederland).
femen

Inna Sjevtsjenko, Femen-lid van het eerste uur, legt uit waarom ze halfuitgekleed actie voeren: "In de Arabische wereld wordt het vrouwenlichaam in een zak verpakt, in de seksindustrie moet je als lustobject provocerende pakjes aan. Ook wij kleden ons uit, maar niet om mannen hun zin te geven. Onze schoonheid komt van binnenuit. We worden niet onderdrukt, we doen wat we zelf willen." Juist door topless actie te voeren weet Femen veel aandacht voor hun zaak te krijgen. Ze hebben actie gevoerd tegen huiselijk geweld en femicide, maar ook bijvoorbeeld tegen homofobie, het verbod op abortus en het homostandpunt van de katholieke kerk, onderdrukking van vrouwen in islamitische landen, prostitutie en sekstoerisme.

Femen roept ook veel agressie en geweld bij een deel van het publiek op. Inna vertelde dat ze de laatste keer dat ze tegen neonazi’s hadden geprotesteerd in elkaar geslagen was en een tand was verloren. Pauline, een fulltime Femen-activiste, vertelde dat vrouwenlichamen een stuk beter tegen pijn kunnen dan je misschien zou denken. “Vanaf kinds af aan wordt ons geleerd dat we broos en breekbaar zijn, maar dat is niet zo. We kunnen waarschijnlijk beter tegen pijn dan mannen. Ik ben in mijn zes maanden als Femen-lid al een paar keer in elkaar geslagen, en het verbaast me hoeveel geweld ik aankan, en dan nog steeds kan opstaan en doorgaan met de actie.” En zoals de activistes zeggen: "De actie zal doorgaan tot de laatste camera vertrokken is."

femen protest

Vragen
6) Wat vind je van de acties van Femen? Licht je antwoord toe. 
7) Waarom zou Femen zoveel agressie oproepen?
vorigestapvolgendestap