bruidsschatFemicide is het doden van meisjes en vrouwen omdat ze vrouw zijn. In de top 5 van landen waar femicide het ergst is, vind je vier Latijns-Amerikaanse landen: Argentinië, El Salvador, Honduras en Mexico. De vijfde is India. Dat ze in de top 5 zijn terechtgekomen is geen toeval. Er zijn twee hoofdoorzaken voor femicide aan te wijzen.

India
Officieel mogen families in India geen bruidsschat eisen, maar de praktijk is weerbarstig. Vrouwen die een dochter baren krijgen er van langs, en gezinnen die een dochter uithuwelijken moeten krom liggen om geldbedragen en goederen zoals koelkasten en televisies te geven.

Eenmaal in het huis van de bruidegom krijgen de vrouw vaak een slechte behandeling. Als hun familie de bruidsprijs niet kan betalen, neemt de familie van de bruidegom bijvoorbeeld wraak op haar. Jaarlijks registreert de Indiase overheid 8000 sterfgevallen, waarbij de dood van de vrouw te maken had met ruzies over de bruidsprijs. Onnodig te zeggen dat het aantal doden in werkelijkheid veel hoger ligt.

Naast femicide komt ook infanticide (kindermoord) voor. Ouders laten vlak na de geboorte bewust hun dochter sterven om geen bruidsschat te hoeven betalen.

Latijns-Amerika
In Latijns-Amerika sterven duizenden vrouwen door femicide, geweld tegen vrouwen die voortkomt uit de machocultuur. Veel mannen zien vrouwen vaak als hun bezit waarmee ze alles kunnen doen en laten. Soms blijft het bij kledingvoorschriften en controles van hun telefoon. Vaak gaat het verder, tot seksueel misbruik en moord aan toe.

Daiana Barrionuevo uit Argentinië werd door haar vriend doodgeslagen. Daiana had hem verlaten, omdat ze het huiselijk geweld zat was. Haar drie kinderen, waaronder de driejarige Brisa, bleven alleen achter. De actiegroep La Casa Del Encuentro (Het Ontmoetingshuis) maakte van Brisa een symbool van alle kinderen die hun moeder verloren door femicide. De actiegroep kreeg het voor elkaar dat het parlement de 'Brisa-wet' unaniem aannam. Die wet bepaalt dat minderjarige kinderen van femicideslachtoffers een toelage van 300 dollar per maand krijgen, en daarnaast gratis toegang tot zorg en psychologische hulp.

machismo2 

Een mooi resultaat, maar er moet veel meer gebeuren, vindt Amanda Klasing van Human Rights Watch. We moeten de machocultuur aanpakken, vindt ze. “Dat begint al op de basisschool met goed onderwijs. Je moet kinderen leren dat het niet normaal is om vrouwen aan te raken of geweld te gebruiken. De autoriteiten moeten echt harder werken om discriminatie tegen te gaan en mannen te vervolgen. Femicide is de ultieme uiting van discriminatie van vrouwen.”

Vraag
5) Naast veel bijval is er ook kritiek over de acties van La Casa Del Encuentro. Bedenk waarom dat zo zou zijn?
vorigestapvolgendestap