Mary Chilese (Zambia)
huiselijkgeweld"Ik verdien het om geslagen te worden. We zijn nu ruim voor vijf jaar getrouwd en ik heb hem nog steeds geen kinderen kunnen geven", huilt de 24-jarige Mary Chilese uit Zambia. Haar man slaat haar bijna elke dag, niet alleen omdat omdat ze nog kinderloos is, maar ook omdat hij zeer wantrouwend is. "Hij slaat me zelfs als hij me ziet telefoneren en dan beschuldigt hij me om affaires te hebben." Maar ze weigert naar de politie te gaan. "Ik houd van hem en hij houdt van mij", zegt ze.

In de Zambiaanse samenleving behoor je je man te gehoorzamen. In een onderzoek van de regering geeft 60% van de vrouwen aan het ermee eens als een man zijn vrouw slaat om een van de volgende redenen: het eten laten aanbranden, niet tegen je man zeggen waar je bent geweest, je man tegenspreken en je man weigeren om seks met hem te hebben.

Van alle vrouwen die door hun man mishandeld werden zoekt 46% zoekt hulp binnen hun familie, 7% gaat naar de politie en maar 1% zoekt een arts op. De rest spreekt er nooit over. 

Victoria Kalima, Minister voor Gender, vindt dat het tijd wordt om deze traditie van zwijgen te doorbreken. "Geweld is geweld en dat moeten we niet accepteren in onze samenleving, ook niet binnen een huwelijk", benadrukt ze.


Noxolo Nkonsana
(Zuid-Afrika)
In Zuid-Afrika vinden wereldwijd de meeste verkrachtingen plaats. Er wordt geschat dat elke 26 seconden er een vrouw in dit land wordt verkracht. Een van hen is de 23-jarige Noxolo Nkonsana uit de krottenwijk Crossroads in Kaapstad. Noxolo is geen toevallig slachtoffer. ze is aangevallen omdat ze lesbienne is. In Zuid-Afrika denken sommige mannen dat ze lesbiennes heteroseksueel kunnen maken door seks met hen te hebben. Dat wordt 'correctieve verkrachting' genoemd. 

"Ze liepen achter mij en begonnen me uit te vloekend: 'Hé jij lesbienne, jij tomboy, we zullen het je laten zien', schreeuwden ze. Noxolo werd verkracht en met een mes neergestoken. "Ik was zeker dat ze me gingen doden", zegt ze. De politie wilde geen onderzoek doen naar de daders.
In een interview met de BBC zei een van de mannen die vaker meedeed met 'correctieve verkrachtingen': "Als iemand een lesbienne is, is het net alsof ze tegen ons mannen zeggen dat we niet goed genoeg zijn."

 

Katie Piper (Groot-Brittannië)  
katiepiperKatie Piper is een voormalig fotomodel en presentatrice. Ze had een relatie met een jonge man die agressief en jaloers bleek te zijn. Toen ze het uit wilde maken, verkrachtte hij haar. Vervolgens huurde hij een handlanger in om een beker met zwavelzuur in haar gezicht te gooien. Het zuur veroorzaakte zware brandwonden aan haar gezicht, hals, borst, bovenarmen en handen en verminkte haar neus en linkeroor. Verder raakte ze blind aan haar linkeroog en doordat ze het zuur ook had ingeslikt raakte haar slokdarm beschadigd. Ze onderging tientallen hersteloperaties. 
Katie is een van de honderden slachtoffers van een zuuraanval die elk jaar in Groot-Brittannië plaatsvinden. Ze is een van de vele jaloerse vrienden en echtgenoten die de schoonheid van hun (vermeende) ontrouwe vriendin of vrouw willen vernietigen.

Katie's eerste reactie was: "Ik haat mijn gezicht." Door al die cosmetische operaties veranderde haar uiterlijk: "Het kan een isolerende ervaring zijn. Je voelt je eenrichtingsverkeer aan de binnenkant, maar ziet er aan de buitenkant compleet anders uit." 
Ze besloot mee te werken aan een documentaire (Katie: My Beautiful Face) over haar herstel om aandacht te vragen voor andere brandwondenslachtoffers. Ze richtte een liefdadigheidsorganisatie (The Katie Piper Foundation) op en schreef twee boeken (waaronder Beautiful, in het Nederlands verschenen als De littekens van mijn leven).

Vragen
2) Welke veronderstellingen maken het leven van de Zambiaanse Mary zo zwaar?
3) De Zuid-Afrikaanse Noxolo stoort zich aan de term 'correctieve verkrachtingen'. Waarom zou dat zijn? Wat zou volgens jou een betere term zijn?
4) Wat zouden de Britten kunnen doen om nieuwe zuuraanvallen te voorkomen? Noem minimaal twee voorstellen.
vorigestapvolgendestap