Bij stap 3 heb je kunnen lezen dat vrouwen maar 13% van alle landbouwgrond bezitten. Tegelijkertijd zorgen vrouwen voor 70-80% van de voedselproductie in Afrika. Velen zijn ervan overtuigd dat als vrouwen meer te zeggen hebben over de velden die ze bewerken ze voor een betere opbrengst kunnen zorgen. Het Global Fund for Women maakt dat mogelijk.

Een van de vrouwenorganisaties dat geld kreeg van het fonds en die succesvol bleken te zijn is ARUWE (Action for RUral Women's Empowerment) in Oeganda. 
aruwe logo
ARUWE bestaat uit 120 boerinnen die gingen samenwerken. ARUWE organiseerde trainingen over verbeterde landbouwpraktijken en over milieuvriendelijke ongediertebestrijdingsmiddelen. De boerinnen kregen verbeterde zaden en stekken van planten. Ze kregen ook geiten en varkens en werden opgeleid om voor hen te zorgen. Bovendien leerden de boerinnen boekhouding, ze leerden hoe ze het beste konden sparen en hoe om te gaan met kredieten. Ze ontvingen leningen van een leningfonds van de groep, dat ze gebruikten om te investeren in hun boerderijen of om kleine bedrijven te starten.

De resultaten waren:
* 5-50% toename van gewasopbrengsten.
* 30% toename van het inkomen van vrouwen.
* 25% van de vrouwen heeft een of meer inkomstengenererende activiteiten toegevoegd aan hun werkzaamheden.
* De meerderheid van de huishoudens eet nu drie maaltijden per dag.
* Vrouwen genoten meer respect en werden beslissers in hun huis.aruwe
* Vrouwen namen een leidende rol op in de gemeenschap - bijvoorbeeld door zich aan te sluiten bij een dorpsraad.

Een van de succesvolle boerinnen is de 73-jarige Ngagire Gertrude. Zij is grootmoeder van zeven kleinkinderen die ze -na de dood van hun moeder- moet voeden en verzorgen. Dankzij de goede zaden en goede verzorging van haar maïs verdiende ze genoeg om 20% van de opbrengst te sparen. Daarvan kocht ze twee extra velden, een voor het telen van bonen en een voor ananasstruiken. Ze kan haar kleinkinderen nu drie maaltijden per dag geven én ze houdt voldoende over om die op de markt te verkopen. Ze doet het zo goed, dat haar buren zich ook bij ARUWE hebben aangesloten.

Vraag
5) Welke tip uit de managementboeken zal Ngarire Gertrude hebben geleerd die ze in praktijk heeft gebracht?
vorigestapvolgendestap