huisVraag
1) Los onderstaand raadsel op.

De politie reageert op een anoniem telefoontje: ze vallen een huis binnen om een verdachte in een moordzaak op te pakken. Als ze het huis binnenvallen, weten ze twee dingen:

De naam van de verdachte is John.
Hij is in het huis.

In het huis treft de politie 4 mensen aan die aan het pokeren zijn:
* Een loodgieter
* Een vrachtwagenchauffeur
* Een automonteur
* Een brandweerman

Zonder twijfel en zonder communicatie arresteert de politie de brandweerman. Hoe weten ze dat ze de juiste verdachte hebben?
 

 

Tegenwoordig kun je al voor een geboorte zien of het een meisje of een jongen wordt. Wanneer een vrouw zwanger is, kan er door middel van een echo gekeken worden wat het geslacht van het kind is. Met de geslachtbepaling wordt er dus gekeken of het kind een meisje of een jongen is. Mensen willen dit vooral weten zodat ze de babykamer roze of blauw kunnen inrichten en babykleren in het roze of blauw kunnen kopen. En niet te vergeten om een echte meisjesnaam of jongensnaam te kunnen kiezen, zoals Emma of Jan, Gijs of Gijsje en Bo (Derek, een Amerikaanse actrice) of Bo (Hamburger, een Deense wielrenner).

Vraag
2) Welke namen ken jij nog meer die voor zowel een meisje als voor een jongen gelden?

Klik op het fragment hieronder van de serie 'Geslacht', gepresenteerd door Ryanne van Dorst:
fragment geslacht
Geslacht of sekse maakt onderscheid of je een vrouw of man bent. Het verschil tussen vrouw en man uit zich in biologische factoren, het verschil in chromosomen, vrouwelijke of mannelijke hormonen en geslachtsdelen. 

Vrouwen hebben XX-chromosomen en mannen XY-chromosomen.

Hormonen zijn stoffen die allerlei functies in je lichaam regelen, je lichaam maakt deze stoffen zelf aan. Je hebt vrouwelijke en mannelijke hormonen. Vrouwelijke hormonen, voornamelijk oestrogeen, zorgen voor de groei van vrouwelijke geslachtdelen en regelen de vruchtbaarheid en voortplanting. Mannelijke hormonen, voornamelijk testosteron, zorgen voor groei van lichaamshaar, grotere spiermassa, baard in de keel, de groei van mannelijke geslachtsdelen en regelen de vruchtbaarheid. 

Zichtbare verschillen tussen vrouw en man zijn de geslachtsdelen. Vrouwen hebben een vagina en borsten en mannen hebben een penis. Geslachtsdelen die niet zichtbaar zijn, zijn onder andere de eierstokken bij een vrouw en zaadleiders bij de man.

Er zijn ook mensen die geboren worden als meisje, maar toch XY-chromosomen hebben en er zijn mensen die geboren worden als jongen, maar toch XX- chromosomen hebben. Ook kunnen mensen lichaamsdelen van een meisje en een jongen hebben. Mensen die allebei de biologische factoren bezitten, wordt intersekse genoemd.

Geslacht is in de indelingsleer van de biologie (taxonomie) de belangrijkste rang na de rang van soort. Tegenwoordig is dit niet meer zo belangrijk. Op Facebook kun je zelf je geslacht invullen en de intersekse Leonne Zeegers uit Breda kreeg in oktober 2018 als eerste Nederlander een X en geen M of V in het paspoort.

Vragen
3) Wat maakt een vrouw een vrouw volgens jou? En wat maakt een man een man?
4) Vind jij het belangrijk dat er onderscheid gemaakt wordt of je een vrouw of man bent?
5) Kun je nog meer voorbeelden geven waar je in moet vullen of je een vrouw of man bent?
vorigestapvolgendestap