Gay Pride (Parades) 
Homoseksualiteit was in Amerika nog verboden. Op 28 juni 1969 werd de homobar The Stonewall Inn voor de zoveelste keer door de politie binnengevallen en werden alle bezoekers lastiggevallen. De homoseksuele en lesbische bezoekers waren de treiterijen en het geweld zat en vochten tegen de politie terug. Precies een jaar later vond ter herinnering in 1970 de eerste Gay Pride plaats met tussen de vijf- en tienduizend bezoekers. De Gay Pride had een feestelijk én een demonstratief karakter. 
Overal ter wereld ontstonden er Gay Prides, soms met andere namen als Gay Pride Parade, Pride Parade, Christopher Street Day, Mardi Gras, LGBT Pride en Roze Zaterdag.

Nederland heeft twee grote LHBT-evenmenten: Roze Zaterdag én de Pride Amsterdam met de Canal Parade als feestelijke afsluiting: een bonte stoet van versierde boten én LHBT+-ers. De eerste Roze Zaterdag van 1979 vond plaats in Roermond en vindt elk jaar op de laatste zaterdag van juni in een andere stad plaats. De Amsterdam Pride vindt op de eerste zaterdag van augustus plaats.

prideamsterdam
In sommige landen is de Gay Pride vooral een feestelijk gebeuren. Op de Pride Amsterdam komen een half miljoen bezoekers af. De grootste Gay Pride Parades vinden in Brazilië plaats: Rio de Janeiro (2 miljoen bezoekers) en São Paulo (3,2 miljoen bezoekers).

In andere landen zijn de Gay Prides veel minder feestelijk. In Rusland worden de parades meestal verboden en worden deelnemers die toch willen meedoen met geweld door politieagenten en extreemrechtse tegenstanders uit elkaar geslagen. Ook in Turkije gaan de parades vaak met geweld gepaard.

comingoutnijmegenComing Out
Homoseksuele handelingen waren in Amerika nog steeds verboden. Op 11 oktober 1987 liepen 500.000 mensen in Washington mee om te protesteren tegen het verbod op sodomie (= een oude term voor homoseksuele handelingen) in Amerika. Naar aanleiding daarvan werd er een nationale actiedag georganiseerd om 'uit de kast komen' te vieren. De Coming Out Day is overgenomen in tal van andere landen: Australië, Nieuw Zeeland, Canada, Groot-Brittannië, Kroatië, Duitsland, Polen en Nederland.

In Nederland wordt de Coming Out Dag geörganiseerd door COC Nederland. De meeste provincies en meer dan honderd gemeenten doen mee door regenboogvlaggen op te hangen en regenboogzebrapaden aan te leggen, als teken van tolerantie en diversiteit.
In tal van provinciehuizen, gemeenten, scholen, sportclubs, maatschappelijke organisaties, bedrijven, politiebureaus en ministeries worden er activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld door een lezing of een festival. De boodschap van Coming Out Dag is: iedereen moet zichzelf kunnen zijn, het hele jaar door.

Vraag
7) Wat bedoelen we met 'uit de kast komen'?
vorigestapvolgendestap