ja_mageia

 

De moeilijkste opgave
voor de leraar is
de leerling
het plezier in het leren
niet te bederven
___

Bertrand Russell

Lees dit: iedereen een klamboe

Malariamuggen zijn vooral ’s nachts actief. Ze overvallen mensen in hun slaap.  Het is daarom goed om te slapen onder een muggennet dat is bewerkt met insectengif. Zo’n net wordt ook wel een klamboe genoemd. In malariagebieden kunnen zulke netten levens redden. Het uitdelen van deze  netten zorgt voor een daling van 20% van de sterfte van kinderen tot 5 jaar.

De kosten van deze netten zijn ongeveer 3 tot 5 euro. Voor 7 euro heb je een net met een insectengif dat 5 jaar werkzaam blijft. Voor een dorpsgezin in tropisch Afrika is dat veel geld. Het lijkt daarom een goed idee om gratis muggennetten te verspreiden. 

Unicef, het kinderfonds van de VN, koopt en verspreidt wereldwijd de meeste muggennetten.
In 2006 kocht Unicef meer dan 24 miljoen netten die met langwerkend muggengif. Deze netten zijn bestemd voor zwangere vrouwen en kleine kinderen. De netten zijn vooral verspreid in landen beneden de Sahara. Vooral in Ghana, Malawi, Rwanda, Senegal, Togo, Zambia en Zimbabwe gaat het goed met de verspreiding.

uitdelen muggennetten

Toch is het gratis uitdelen van  muggennetten niet altijd de oplossing. “Steeds vaker verkopen we ze voor een klein bedrag”, zegt Martin de Beer van Unicef. Dan zijn mensen er zuiniger op. Als je de klamboes uitdeelt , is het de vraag of ze wel echt als muggennet worden gebruikt.” Mensen kunnen de netten bijvoorbeeld ook gebruiken als visnet of sluier.

Volgens Jaqueline Lampe van Amref (vliegende dokters) Nederland is het verspreiden van muggennetten maar een klein onderdeel van de malariabestrijding. Ze zegt: “Wij geven voorlichting over het voorkomen en behandelen van malaria. In afgelegen gebieden gaan mensen als ze ziek zijn naar een traditionele genezer. Daarom richten wij ons ook op die genezers. Zo weten zij wat je eraan kunt doen of naar welke medische post ze mensen kunnen doorverwijzen”. Eerst de kennis dus, dan de middelen. “Vergeet niet dat zo’n net in tropisch Afrika  nogal benauwd en zweterig is, voegt Jaqueline Lampe toe. “Er moet een fors voordeel tegenover staan, willen mensen een muggennet boven hun bed hangen. Wij geven ze soms wel gratis weg, als mensen ze anders echt niet kunnen betalen. Maar liever laten we ze een kleinigheid betalen.”

uitleg over netten

Maar of de netten nu  gratis zijn of niet, ze bieden een goede bescherming tegen muggen.
De netten zijn belangrijk, maar niet de enige oplossing voor het malariaprobleem. Muggen voorkom je bijvoorbeeld ook door plassen stilstaand water op te ruimen. Zulke plassen zijn namelijk zeer geliefd als broedplaats voor muggen.

Naar: Isonline.nl  “ Iedereen aan de klamboe”