ja_mageia

 

In oorlog
sneuvelt
de waarheid
het eerst
___

Winston Churchill

Lees dit: vicieuze cirkel

Een vicieuze cirkel is een kringloop van oorzaak en gevolg. Een vicieuze cirkel van armoede is ook zo'n kringloop. Je bent arm -> daarom moeten kinderen al snel aan het werk -> kunnen ze niet naar school -> leren ze niet wat nodig is om goed werk te krijgen -> krijgen ze slecht betaalde banen -> blijven ze arm -> kunnen hun kinderen niet naar school -> enz.

Kijk maar eens naar het filmpje hieronder:

(gemaakt door ScalaMedia)

Je bent arm als je te weinig verdient om van te leven en te veel om dood te gaan.

Daardoor kun je niet voldoende eten kopen om gezond te blijven. Je raakt ondervoed of lijdt zelfs honger. Of je moet genoegen nemen met de goedkoopste etenswaren. Daardoor eet je te vaak hetzelfde. Je krijgt niet alle vitaminen en andere voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om gezond te blijven. Daar kun je erg ziek van worden.

Ook kun je geen woning betalen waar je gezond en comfortabel in kunt leven. Je woning heeft geen kranen waar water uit komt. Water om te drinken, te wassen en te koken moet je dus in de buurt zoeken. Vaak zitten er ziektekiemen in waar je diarree of een andere ziekte van kunt krijgen.
Er is geen stroom. Je moet je behelpen met een olielamp of een kaars. De was moet met de hand worden gedaan. Dat kost veel tijd. De woning lekt als het regent. Er is geen aansluiting op gas. Om te koken en je woning te verwarmen heb je een olie- of houtkachel nodig. Die geeft rook af. Boven wijken waar veel arme mensen wonen, hangt vaak veel rook van kachels. Daar worden de wijkbewoners vaak ziek van.

Als je ziek bent, kun je niet naar een dokter en je kunt geen medicijnen halen. Daar heb je geen geld voor. Dat is wel nodig, want een verzekering tegen ziektekosten is er niet. Of die is niet te betalen. Daardoor kun je vaak niet beter worden. Een prik tegen mazelen of een andere besmettelijke ziekte kan er ook al niet af. En naar een ziekenhuis gaan als dat echt nodig is, kun je eveneens vergeten.

Arme mensen hebben geen geld om schoolboeken te betalen voor hun kinderen en andere zaken die ze op school nodig hebben. Ze moeten van school of krijgen niet eens de kans om naar school te gaan. Goed leren lezen en schrijven is er voor hen niet bij. Toch kunnen ze er niet van buiten als ze later willen gaan doorleren of werken.

Zonder school en zonder goede gezondheid kun je moeilijker je geld verdienen. Je krijgt de slecht betaalde banen en daardoor verdien je te weinig om uit de armoede te komen. En ga zo maar door. Dat is een cirkel waar je niet uitkomt, een vicieuze cirkel. De vicieuze cirkel van armoede.