ja_mageia

 

Niets
is zeker
en zelfs
dat
niet
___

Multatuli

Lees dit: UNHCR

Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR)  is de VN-organisatie voor vluchtelingen en ontheemden. Ontheemden zijn mensen die van hun woonplaats zijn weggevlucht maar nog wel in hun eigen land zijn. Vluchtelingen zijn mensen die huis en haard hebben achtergelaten en naar het buitenland zijn vertrokken.

Het UNHCR komt in actie als de VN of een of meer landen daarom vragen. Het probeert ervoor te zorgen dat vluchtelingen worden opgevangen, in eigen land of in een ander land. Het UNHCR helpt met eerste opvang, vaak in tentenkampen. Daarna helpen ze vluchtelingen om terug te keren naar hun land als dat kan. En als dat niet kan om een nieuw bestaan op te bouwen in een gastland.

Kinderen in een vluchtelingenkamp in de rij voor eten

De meeste vluchtelingen en ontheemden zitten in ontwikkelingslanden. Die landen zijn vaak niet in staat om die vluchtelingen helemaal zelf te helpen. Dat is vooral het geval als veel van hun eigen burgers ontheemd zijn of als er veel vluchtelingen uit buurlanden het land zijn binnengekomen. Dan komt de UNHCR ze te hulp. Daartoe richt het kampen op waar vluchtelingen voedsel, kleding en onderdak (in tenten of barakken) krijgen. Ook helpt het vluchtelingen om zelf de kost te verdienen.
Om dat alles te kunnen doen, krijgt het UNHCR geld en spullen van lidstaten van de VN en van hulporganisaties.

voedselhulp

Vanaf 2001 zorgt de UNHCR ook voor vluchtelingen die terugkeren naar hun thuisland. Het UNHCR geeft medische en andere zorg en helpt bij de wederopbouw van het thuisland (waar door oorlog of een ramp grote schade is ontstaan). Ten slotte helpt het UNHCR de teruggekeerde vluchtelingen de draad weer op te pakken. Dat valt vaak niet mee, want vluchtelingen en ontheemden die terugkeren, hebben vaak jarenlang ergens anders gewoond.