ja_mageia

 

Een ieder heeft
recht op vrijheid van
gedachte,
geweten en
godsdienst
___

UVRM, art. 18

Lees dit: Veiligheidsraad

In 1945 zijn de wereldleiders het er over eens. De maat is vol. Oorlogen zijn steeds gruwelijker geworden. Oorlog moet maar eens helemaal de wereld uit. Voor dit doel richten de wereldleiders de VN op. Eén van de belangrijkste organen van de VN wordt de Veiligheidsraad.

Krijgen landen ruzie met elkaar, dan helpt de Veiligheidsraad hen het probleem op te lossen zonder oorlog. Mocht er toch ergens een oorlog uitbreken, dan probeert de Veiligheidsraad de strijdende partijen zover te krijgen dat ze ermee ophouden en hun ruzie bijleggen.

Wandkleed 'Guernica' bij de VNDe Veiligheidsraad vergadert in een hal in het hoofdkwartier van de VN in New York. Naast de ingang van de hal hangt sinds 1985 een wandtapijt met een kopie van de Guernica. Het is een geschenk van de nazaten van de Amerikaanse miljonair Nelson A. Rockefeller. Steeds als de Veiligheidsraad bijeenkomt, lopen de leden van de raad er langs. Het herinnert hen telkens aan de taak die de Veiligheidsraad heeft: het voorkomen of stopzetten van oorlogen.

5 februari 2003.
Colin Powell, de minister van Buitenlandse zaken van de Verenigde Staten van Amerika, komt aan journalisten vertellen dat de VS Irak willen aanvallen en de regering ervan ten val willen brengen. Dat willen de VS doen want Irak heeft volgens de VS biologische en gifgaswapens. De VN hebben Irak gevraagd die weg te doen en geen nieuwe te maken, maar dat zou Irak geweigerd hebben. Dus komt er oorlog in Irak.

Veel leden van de Veiligheidsraad worden door journalisten na de vergaderingen geïnterviewd. Dat gebeurt vaak in de hal, bij de uitgang. Precies, daar waar het Guernica-wandkleed hangt. Op de dag dat Powell de wereld vertelt dat er een nieuwe oorlog komt hebben medewerkers van de VN een doek gehangen voor Picasso's werk. Het beeld van Guernica mag niet op de achtergrond te zien zijn als de journalisten verhaal komen halen. Hebben ze dat gedaan omdat de ware aard van de oorlog, zoals uitgebeeld op de Guernica, op deze dag té pijnlijk is om onder ogen te zien?

Colin Powell in de Veiligheidsraad