ja_mageia

 

Waar
onwetendheid
heerst,
is ware vrede
onmogelijk
___

Dalai Lama

Lees dit: Picasso en Guernica

Pablo PicassoApril 1937. De Spaanse schilder Pablo Picasso woont in Parijs. Hij heeft een lastige opdracht gekregen. Spanje doet dit jaar mee aan de Wereldtentoonstelling in Parijs. De Spaanse regering van de Republikeinen heeft hem gevraagd daar een schilderij voor te maken. Het moet een steunbetuiging zijn aan de regering die tegen tegen de Nationalisten vecht. Het komt te hangen in het Spaanse paviljoen op de tentoonstelling.

Picasso wil graag deze opdracht uitvoeren want hij staat vierkant achter de regering van de Republikeinen. Maar hoe moet hij dat in een schilderij laten zien? Hij heeft geen idee.

Tegen het einde van de maand valt zijn oog op een krantenartikel over de oorlog in zijn land. Hij leest het artikel. Het beschrijft in gruwelijke details de gevolgen van een hevig bombardement op Guernica. Hij is geschokt. Dit is te erg voor woorden. Nu weet hij zeker wat hij gaat schilderen. Zijn inzending voor de Wereldtentoonstelling zal “Guernica” heten. Hij wil precies laten zien wat er in Guernica is gebeurd.

Na een maand is de Guernica af. Het schilderij krijgt zijn plaats in het Spaanse paviljoen van de Wereldtentoonstelling. Dagelijks trekken talloze bezoekers langs het enorme doek.

Guernica

Na de Tweede Wereldoorlog (1939-’45) maakt het schilderij een rondreis over de hele wereld. Het groeit uit tot een symbool van protest tegen oorlog in het algemeen en het aanvallen van weerloze burgers in het bijzonder. Uiteindelijk krijgt het een vaste plaats in een museum in Madrid. Daar is het nog steeds te zien.