ja_mageia

 

De mensheid
maakt een einde aan
oorlog,
of de oorlog maakt een
einde aan de mensheid
___

John F. Kennedy

Bergen
Veel mensen gaan graag naar bergachtige gebieden op vakantie. Misschien ben je zelf ook wel eens tijdens een vakantie de bergen ingetrokken. Er valt daar veel te genieten. Neem alleen al de zuivere berglucht en de fantastische vergezichten. Daarnaast kun je er wandelen, kanoën, mountainbiken en nog veel meer. Ook ’s winters kun je veel lol hebben in de sneeuw. Niet voor niets zijn skiën, langlaufen, sleeën en snowboarden populaire activiteiten. De toeristenindustrie in de berggebieden profiteert natuurlijk enorm van al die vakantiegangers.

Mooi berglandschap
Maar het toerisme naar berggebieden heeft ook een andere kant. De natuur in berggebieden is kwetsbaar. Op een berg komen van laag tot hoog heel veel verschillende planten en dieren voor. Met een moeilijk woord noem je dat biodiversiteit.
Planten, dieren en insecten leven samen in een bepaald evenwicht. Door teveel menselijke activiteiten in zo’n gebied kan dat evenwicht verstoord worden.
Denk bijvoorbeeld aan het afval dat mensen achterlaten en het lawaai dat ze maken. Als er
jarenlang grote groepen toeristen naar dezelfde gebieden gaan, heeft dat grote gevolgen.
Organisatoren van bergtrips houden steeds vaker rekening met de kwetsbare natuur.
De VN probeert ze hierbij te helpen.
In de bronnen lees je meer over vier soorten activiteiten die tijdens veel van deze reizen plaatsvinden. Het gaat om:

•    Wandelingen, trek- en kampeertochten
•    Sportieve activiteiten op het land
•    Activiteiten op het water
•    Activiteiten in de sneeuw

Opdracht
pictogramEen reisbureau organiseert trips naar de bergen. Om de klanten te laten weten wat wel en wat niet kan op zo'n vakantie hebben ze een brochure gemaakt.
In de brochure ontbreken nog twee pictogrammen. Je kent ze wel, eenvoudige tekeningen die snel iets duidelijk maken. Hiernaast staat een voorbeeld.

Jullie gaan die twee  pictogrammen ontwerpen. Jullie mogen zelf bepalen om wat voor soort reis het precies gaat en wat de pictogrammen duidelijk moeten maken.