Leadership

Opdracht

Op 6 juni 1944 begint de aanval van de geallieerden op de Duitse troepen in West-Europa. De soldaten landen op de stranden van Normandië. De dag kreeg de naam D-Day (Decision Day: Beslissingsdag). D-Day is succesvol, maar de opmars naar het noorden (waaronder België en Nederland) en oosten (Duitsland, Oostenrijk, Italië) verloopt langzaam.

In september van dat jaar lanceren de geallieerden de aanval Operatie Market Garden om de opmars te versnellen. In korte tijd winnen ze in hoog tempo terrein. Op zondag 3 september wordt Brussel bevrijd. Op maandag 4 september wordt Antwerpen veroverd. Iedereen rekent erop dat op 5 september Rotterdam zal worden bevrijd en Utrecht en Amsterdam op 6 september.

Op straat gonst het van de geruchten...

dolledinsdag02
opdrachtOpdracht:

Het is 5 september 1944. Je hebt gehoord dat de oorlog snel voorbij zal zijn. De geallieerden kunnen elk moment bij je dorp of stad aankomen. Je hebt jaren gewacht op dit moment en je ziet de gehate Duitse bezetters en hun Nederlandse meelopers met alle plezier vertrekken. Je roept alle Oranjegezinde Nederlanders op om de geallieerde bevrijders glorieus binnen te halen.

De opdracht bestaat uit twee delen:

- Eerst zoek je aan de hand van enkele vragen en antwoorden uit wat er op 5 september 1944 is gebeurd. Vind je 'Dolle Dinsdag' voor die dag een goede term? Leg uit waarom wel/niet.

- Daarna werk je als lid van het verzet mee aan een illegale krant met een speciaal 'Bevrijdingsnummer' (zoals in verschillende steden die dag verschenen is).